English

Tien vragen voor een goede voorbereiding

‘Wie ben ik?’ Die vraag lijkt sommige sollicitanten soms te duizelen. Uiteraard hebben ze zich ingelezen, het internet afgestruind, zich goed voorbereid, soms zelfs vragen op papier. Het is pas na het gesprek dat ze zich goed realiseren dat ze op dat punt zijn in hun carrière dat ervaring en expertise niet langer het verschil maakt.

Persoonlijkheid en DNA zijn key. De vraag ‘wat kan je’ (overigens ook niet door iedereen even scherp te beantwoorden) staat niet meer centraal, dat staat namelijk al in het CV. De vraag ‘wie ben je’ blijkt opeens veel belangrijker te zijn. Goede sollicitanten onderscheiden zich precies op dit punt. Het betekent een andere aanpak in de voorbereiding, een andere mindset misschien zelfs wel. Niets schokkends, ook niet heel ingewikkeld, wel bijzonder belangrijk.

De juiste voorbereiding.

Wij helpen kandidaten geregeld met deze ‘diepere’ voorbereiding. Weten wie je bent gaat om zelfreflectie, om jezelf de juiste vragen stellen en kritisch zijn op de antwoorden. Want in die antwoorden zit vaak een grote sociaal-wenselijkheid of stevige het-juiste-antwoord-willen-geven. Vaak is een groot deel van de eerste draft meteen klaar voor de prullenbak. Antwoorden als ‘mijn grootste valkuil is dat ik vaak te snel wil’ of ‘mijn uitdaging is dat ik mensen rustiger moet meenemen’ zijn dertien in een dozijn en dus allesbehalve onderscheidend. Juist de kandidaten die kwetsbaar zijn, zijn onkwetsbaar is onze ervaring.

Tien vragen om over na te denken ter voorbereiding op een gesprek:

  1. Wat is je grootste talent en waar blijkt dat uit?
  2. Wat is je grootste zwakte en hoe zorg je dat jij en anderen daar geen last van hebben?
  3. Welke feedback heb je in je vorige baan gekregen? Positief en negatief.
  4. Welke drie wapenfeiten, misschien wel life changing, uit je carrière zijn voor jou het meest bepalend geweest?
  5.  Wat hebben mensen (collega’s) in het verleden van jou geleerd?
  6. Wat waardeert jouw beste vriend(in)/partner het meest in jou?
  7. Waaraan kan jouw beste vriend(in)/partner zich ergeren bij jou?
  8. Wat is je ambitie of droom? Denk vooral zonder belemmeringen en onmogelijkheden.
  9. In hoeverre sluit het profiel aan? Waar niet of minder? Wees juist daar transparant over.
  10. Als je iemand op deze aarde, of misschien wel in de hemel, een vraag zou mogen stellen, aan wie is dat en hoe luidt de vraag?

Context is everything.

Tien vragen om na te denken over wie je bent. Zorg dat je op deze vragen antwoord hebt en bij sommige zal je voorbeelden moeten hebben en die moeten klinken als een klok. Je gesprekspartner moet het horen maar vooral voelen. In zijn of haar buik want daar worden mensen aangenomen . In de buik en niet in het hoofd.


Meer weten?

Femke Storm helpt je graag verder.

Femke Storm

Founder