English

Sterk leiderschap – Yvonne Lobbes

Toen Yvonne Lobbes in 1989 in Ede een marktkraampje inrichtte, had ze nooit gedacht dat dat 34 jaar later zou zijn uitgegroeid in Lobbes.nl. Het speelgoedbedrijf dat zij samen met haar man oprichtte met zo’n 20 miljoen euro omzet en een flinke groeiambitie. Als CEO heeft Yvonne de afgelopen jaren alles meegemaakt wat komt kijken bij ondernemen, managen en groeien. Dit deel van onze interviewserie met toonaangevende leiders in DGA- en familiebedrijven gaat over intuïtie, lef en vertrouwen.

“Zie je een kans, doe het dan gewoon”

Self-made woman.

Het verhaal hoe Yvonne Lobbes een succesvolle zakenvrouw werd, laat zich lezen als een inspirerend boek. Geen managementboek, met een vastomlijnd stappenplan, maar eerder een avonturenroman, waarbij het verhaal toevallige omstandigheden en ontmoetingen aaneenrijgt. Yvonne: “Samen met mijn man René reisde ik 34 jaar geleden door Amerika, we hadden ons huis en onze baan opgezegd. Na een fantastische tijd kwamen we terug in Nederland. In die tijd was het echter lastig om een baan te vinden. Ik kende een paar marktkooplieden en ben toen op de markt speelgoed gaan verkopen, met een oude auto en duizend gulden. De eerste paar maanden ging mijn moeder mee, later gingen René en ik samen. We woonden in een stacaravan met onze hond en leidden een heerlijk vrij leven.”

Eerste online speelgoedwinkel.

Op een dag kregen wij een klant aan de kraam die 30 dezelfde, niet al te dure cadeautjes zocht voor een peuterspeelzaal. Dat bleek niet eenvoudig. “Ik dacht: als er één is met dit probleem, dan zijn er vast meer. Internet bestond nog niet, dus zijn we gaan bellen en met een foldertje bij scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven langsgegaan. Zo ontstond een soort postorderbedrijf voor speelgoed en is het Lobbes van nu geboren.”, vertelt Yvonne. “In 1998 kwam er een jongen stage bij ons lopen. Hij zei: ‘Jullie moeten echt een webshop hebben’. Onze reactie was: oké, ga het maar bouwen. Niet wetende waar we ‘ja’ tegen zeiden. Achteraf gezien was dat de start van Lobbes en van onze IT-afdeling. Ik denk dat wij de eerste in Nederland waren die speelgoed via internet ging verkopen.”

 De overgang van postorderbedrijf naar online speelgoedwinkel verliep vloeiend. “We konden ineens enorme stappen maken!”, zegt Yvonne. “Steeds meer scholen en particulieren wisten ons te vinden. Inmiddels hebben we 120 medewerkers in dienst. We zijn net verhuisd naar een nieuw magazijn in Ede, waar zo’n 25.000 artikelen van diverse leveranciers op voorraad liggen.”

De magie van dit familiebedrijf.

Yvonne komt niet uit een ondernemersnest maar handel drijven en ondernemen blijkt haar in het bloed te zitten. “René en ik zijn allebei ondernemend, zien overal kansen”, zegt Yvonne. “We doen wat we leuk vinden. Daarin schuilt denk ik onze kracht. Wat ons drijft is een passie voor spelen. Van spelen word je slim! Ik vind ontwikkeling heel belangrijk, ook binnen ons bedrijf. We doen bijna alles zelf: van het bouwen van de webshop en processystemen tot het fotograferen van de artikelen. We hebben een goed bezocht Youtube-kanaal ‘Proefmonsters’, waar we kinderen speelgoed laten testen. Verder hebben we altijd alles met eigen vermogen gefinancierd. Met een investeerder erbij zouden we nog veel harder kunnen groeien.”

“Ik heb wel moeten leren de knip te maken tussen privé en werk.”

Kansen zien in mensen.

Volgens Yvonne heerst er binnen haar organisatie een mooie, ‘family based’-cultuur, waarin medewerkers zich volop kunnen ontwikkelen. “Ook dat gaat over kansen zien: in mensen. Als we in iemand geloven, dan gaan we ervoor. We hebben veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Ook vinden we het leuk als jongeren stage bij ons willen lopen. Onze HR-afdeling is heel actief in het onderhouden van contacten met de gemeente en scholen in de regio. En we hebben een coach in dienst bij wie onze medewerkers terechtkunnen als ze ergens tegenaan lopen.”

Taakverdeling en opvolging.

Yvonne is het boegbeeld van het bedrijf. Ze houdt zich vooral bezig met marketing en HR. Haar man René richt zich op de processen en de logistiek. Financiën en inkoop doen ze samen. “In het werk zijn wij compagnons die elkaar versterken, bevragen en soms in de haren vliegen”, zegt Yvonne. “Ik heb wel moeten leren om een knip te maken tussen onze privé- en werkrelatie. We kunnen het in een vergadering oneens zijn, maar als het echt zou schuren, zou ik het bedrijf meteen verkopen. Want René is de liefde van mijn leven. Dat vind ik belangrijker dan geld verdienen.”

 Dat is ook de boodschap die Yvonne meegeeft aan haar kinderen van 29, 30 en 31 jaar. “Ik ben nu 57 en wil over een jaar of vijf wat minder gaan werken. Leuk als de kinderen het bedrijf willen overnemen, maar dat is zeker geen moeten. Want vergis je niet, René en ik zijn klein begonnen. Maar een bedrijf van deze omvang overnemen is echt wel iets anders.”

Ontdekken en begrenzen.

“Bij Lobbes zijn we nu bezig met verbeteren en het ontdekken van nieuwe markten”, vertelt Yvonne. “We zijn al een tijdje actief in België, sinds vorig jaar hebben we ook een Duitse webshop. Binnenkort gaan we in Frankrijk een webshop openen. Zes jaar geleden zijn we naast Lobbes een groothandel gestart: Thimble Toys. Die is heel snel gegroeid, waardoor we bij deze bedrijfstak nu in de fase zitten van structureren, keuzes maken en begrenzen.”

Fasen van groei.

De verschillende fases van de S-curve van Boardtrust  worden bij Lobbes vrij natuurlijk doorlopen. “Dat gebeurt met vallen en opstaan”, zegt Yvonne. “Vier, vijf jaar geleden maakten we een moeilijke periode door. We wilden met Lobbes uit de anonimiteit komen. We wisten wat we wilden bereiken, maar het ontbrak ons aan know how hoe je dat aanpakt. Het gevolg was dat we te vaag waren en te veel vroegen van onze medewerkers. Die liepen op een gegeven moment echt op hun tandvlees.”  

“Door je eigen kwaliteiten te verbinden met die van een ander, kom je verder.”

Vertrouwen en expertise van buitenaf.

De oplossing bleek de inrichting van een managementteam met expertise van buitenaf. “Op inkoopgebied sta ik zelf nog met de poten in de klei, maar op heel veel andere gebieden laten we ons nu voorlichten door de managers en MT-leden. Dat bevalt heel goed!”, zegt Yvonne. “En nee, ik vond het helemaal niet moeilijk of bedreigend om dat stokje over te dragen. Ik denk namelijk: een ander kan dat vast veel beter dan ik. Bovendien blijf ik natuurlijk de CEO. Ik durf ook echt op anderen te vertrouwen en ga altijd uit van het goede in de mens. Dat komt voort uit mijn geloofsovertuiging, maar dat lef moet je volgens mij ook gewoon hebben als ondernemer. Anders kom je nooit verder dan wat je zelf denkt en kan. Door je eigen kwaliteiten te verbinden met die van een ander, kom je verder. En als je je kwetsbaar opstelt en persoonlijke dingen deelt, óók in het MT, dan levert dat veel op. Ik word nu bijvoorbeeld door ons MT uitgedaagd: wil je dit écht of heb je nog iets te zeggen? Dat is toch fantastisch? We hebben net een OR ingesteld en ook dat vind ik geweldig. Het is mooi om met elkaar de dialoog te voeren en zo als organisatie verder te professionaliseren.”

Een leven lang leren.

Van de ‘6 vaardigheden voor succesvol extern management’,  die worden besproken in het Boardtrust whitepaper, vindt Yvonne ‘moed’ het best bij zichzelf passen. Deze eigenschap kwam vooral tot uiting in de periode dat haar man ziek was. “Ik moest toen uit de schaduw van René treden. Overigens zette hij mij niet in zijn schaduw, dat deed ik zelf”, verduidelijkt Yvonne. “Hoewel dit een moeilijke tijd was, is het wel heel goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben ook een groot voorstander van een leven lang leren en ontwikkelen, altijd op zoek naar zelfkennis. Wat betreft timing en flexibiliteit, stuur ik heel sterk vanuit mijn intuïtie. Ik geloof dat voor alles een tijd is. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het zien van kansen.”

Yvonne ziet moed niet als een specifiek mannelijke of vrouwelijke eigenschap. “Ik geef moed en lef gestalte vanuit wie ik ben”, zegt ze. “Vrouw zijn is niet mijn identiteit, het is slechts een klein stukje van wie ik ben. Overigens denk ik wel dat het goed is dat ik een vrouwelijke CEO ben. En dat ons MT bestaat uit een evenwichtige mix van vrouwen en mannen. We vullen elkaar goed aan.”

Belangrijkste lessen van Yvonne.

Haar levenshouding zie je terug in de vorm van naastenliefde en zorg voor elkaar. “Ik wil straks niet voor de hemelpoort staan met grote winsten en een succesvol bedrijf als belangrijkste resultaten van mijn leven. Liever hoor ik dat ik goed voor de mensen om mij heen heb gezorgd. Dat vind ik belangrijk. Verder raad ik andere ondernemers aan om kansen te zien én te pakken. Denk niet te veel na, doe het gewoon! Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan van dingen die je niet hebt gedaan. Maar doe het niet omdat je een nieuwe auto wilt kopen, maar om de ervaring. Omdat het je gelukkig maakt.”


Meer weten?

Veronique de Ruiter helpt je graag verder.