English

Sterk Leiderschap – Nicole Noorman van der Dussen

Nicole Noorman van der Dussen is mede-eigenaar en operationeel directeur van NDW Rollers in Waalwijk. Toen ze het transportrollenbedrijf in 2012 overnam van haar vader, kwam een meisjesdroom uit. Wat haar talenten zijn en waar Nicole irritatie van krijgt, lees je in dit deel van onze interviewserie met toonaangevende leiders in DGA- en familiebedrijven.

“Laat je niet tegenhouden door vooroordelen”

Nieuw product.

De ondernemersgeest van haar familie ‘ontwaakte’ één generatie voor Nicole, bij haar vader. “Mijn vader wilde na de lts en mts naar Engeland en Duitsland om de taal te leren. Het was de bedoeling dat hij een jaar weg zou blijven, maar dat werd veel langer. Hij kwam in Duitsland in contact met mensen die bij Interroll hadden gewerkt, dé toonaangevende partij op het gebied van transportrollen. Als echte techneut fascineerde het product hem enorm”, vertelt Nicole. “In de kroeg ontmoette hij de oprichter van Rollex, die bij Interroll vandaan kwam. Rollex is een andere grote speler in de Europese markt. Mijn vader ging voor hem werken en werd later vertegenwoordiger in Nederland. Transportrollen waren een compleet nieuw product voor Nederland. In 1986 lonkt het ondernemerschap en is mijn vader onder de naam NDW voor zichzelf gaan produceren. Het bleek een gouden keuze, vanaf dat moment is het hard gegaan.”

“De liefde voor techniek en ondernemen zit er gewoon in.”

Rolschaatsen.

Als kind woonde Nicole met haar ouders en broer aan de Industrieweg in Waalwijk, naast het bedrijf van haar vader. Ze herinnert zich gelukkige momenten in haar jeugd; rolschaatsen op gestorte beton van de nieuwe fabriekshal, bomen klimmen, slootjespringen en in zandhopen ravotten. Dit alles op klompen. Op haar 9e gaf Nicole bedrijfsrondleidingen aan vriendinnetjes en op haar 14de wist ze zeker dat ze het bedrijf ooit wilde overnemen. “De liefde voor techniek en ondernemen zit er gewoon in”, zegt Nicole. “In de derde klas van de havo gingen we op bezoek bij de hts. Toen ik thuiskwam wist ik dat ik werktuigbouwkunde wilde studeren. Ik kon goed leren en had toen al een Bèta-vakkenpakket gekozen. Daar begrepen mijn vriendinnen helemaal niets van. Amper 17 was ik, toen ik naar de hts in Den Bosch ging. Toen ik 18 werd haalde ik gelijk mijn rijbewijs, zodat ik zelf met de auto naar school kon.”

“Ik zag eigenlijk al heel jong in dat je sterker bent met anderen samen.”

Hoe het allemaal begon.

Na haar studie is Nicole eerst een half jaar gaan backpacken in Australië en kwam eind augustus blut terug. Terwijl zij solliciteerde voor haar eerste werk ervaring buiten het bedrijf, om geld te verdienen deed zij productiewerk bij NDW. Op dat moment bestond NDW ook 25 jaar, dat werd gevierd met een bedrijfsuitje naar Amsterdam waar het uiteindelijk allemaal begon. Nicole: “Op de terugweg ’s avonds kwam Patrick Sprangers naast me zitten in de bus. Patrick was de eerste stagiair van mijn vader. Als ik vroeger thuiskwam uit school lunchte Patrick al met ons mee aan de keukentafel. Patrick was inmiddels 29 en had een enorme ondernemersdrift. Ik was 22 en werkte nog niet voor het bedrijf. We hebben in de bus, op de terugweg van Amsterdam, ter plekke besloten dat we samen het bedrijf van mijn vader gingen overnemen. Ik zag eigenlijk al heel jong in dat je sterker bent met anderen samen.”

Die ‘werkervaring ergens anders’ heeft Nicole daarna nog opgedaan. Ze werkte een blauwe maandag voor een bedrijf dat elektromotoren verkocht en voor een detacheringsbedrijf. 1 december 2002 startte ze dan echt bij NDW.

Next level.

In 2002 kwam Nicole aan boord, tien jaar later nam ze NDW (later NDW Rollers/NDW Group) over. Volgens plan, samen met compagnon Patrick en met haar broer Ted als derde directielid. Onder leiding van deze tweede generatie ontwikkelt NDW Rollers zich naar het volgende niveau. Het bedrijf telt inmiddels 60 medewerkers en heeft 4 bedrijfshallen in gebruik. De omzet groeit in 10 jaar van 5 miljoen euro naar zo’n 12 miljoen euro in 2022. Vooral de laatste jaren kennen een hoge dynamiek. Nicole: “In 2021 hebben Patrick en ik mijn broer uitgekocht en zijn we verdergegaan met investeringsmaatschappij Karmijn Kapitaal. Mijn broer was redelijk behoudend, zoals je dat in veel familiebedrijven ziet. Zijn strategie was groeien en dan consolideren. Patrick en ik hebben een andere kijk op zaken. We zijn een hele mooie twee-eenheid: snel, energiek en ambitieus. Wij wilden niet meer dat familiebedrijf zijn, dat te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken. Door met een investeringsmaatschappij in zee te gaan, is er nu ruimte om voluit te kunnen groeien.”

Het zit niet alleen maar mee.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de marktomstandigheden niet ideaal. Maar de cijfers zijn goed en NDW Rollers is bezig met het opzetten van een nieuwe bedrijfstak. “Naast de rollen, gemotoriseerde rollen en besturingen gaan we nu ook sorters maken”, vertelt ze. “We hebben verschillende modules ontwikkeld, die pakketjes snel de goede kant op kunnen sturen. Dat is technisch gezien een mooie innovatie. Op de laatste beurs, de Logimat, was er veel interesse in deze nieuwe producten en de eerste klanten hebben ze al besteld.

“Vraag me iets over techniek en je krijgt een gepassioneerd antwoord.”

Dominante inspirator.

Nicole blijkt zelf goed te weten wat haar talenten en valkuilen zijn. “Ik ben een dominante inspirator. Een techneut met een commerciële inslag. In dat opzicht lijken mijn compagnon en ik heel veel op elkaar. Vraag me iets over techniek en je krijgt een gepassioneerd antwoord. Ik vind het hartstikke leuk om nieuwe producten te bedenken, te implementeren. En om jonge medewerkers in hun kracht te zetten. Maar processen neerzetten vind ik saai. En ik krijg jeuk en bultjes van normen, toleranties en regels. Daar moet je mij niet verantwoordelijk voor maken, en Patrick ook niet. We zijn nu experts om ons heen aan het verzamelen die daar wél goed in zijn. Zoals onze nieuwe CFO. Hij kijkt op een andere manier naar cijfers.”

Lef.

Van de persoonlijke vaardigheden uit het Boardtrust whitepaper ‘6 vaardigheden voor succesvol extern management’ past ‘moed’ het best bij Nicole. Of ‘lef’, zoals ze het zelf noemt. “Ik ben altijd mijn eigen gang gegaan, wat anderen er ook van dachten. Ik koos voor bèta, ook al vonden mijn vriendinnen dat raar. Ik ging als een van de weinige meisjes naar de hts. Reisde in mijn eentje door Australië. Nam het bedrijf over van mijn vader, dat toen wel de nodige uitdagingen kende met overnames, afbetaling en opeens drie directeuren.” Ook in kleinere besluiten trekt Nicole altijd haar eigen plan. “Op zondag 1 juli 2012 heb ik het bedrijf overgenomen. De maandag erop hebben we de spuitgieter alles wat zwart was oranje laten spuiten. Mijn vader was het hier niet mee eens, in ieder geval op dat moment. Later zei hij: ‘Dat hebben jullie heel goed gedaan’.”

Op de vraag waar haar moed vandaan komt haalt Nicole nonchalant haar schouders op. “Zo ben ik geboren. Het zit in mij. Ik ben extravert, druk en praat hard. Wat dat betreft lijk ik echt op mijn vader. Ik ben recht voor zijn raap en kon vroeger echt op ramkoers liggen met mensen. Tegenwoordig ben ik wat softer, meer in balans. En luister ik beter naar mijn onderbuikgevoel.”

“Ik ga mijn eigen gang, wat anderen er ook van mogen denken.”

One of the guys.

Volgens haarzelf beschikt Nicole over evenveel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen, al is ze niet zo van het hokjesdenken. “Als vrouw in een mannenwereld voel ik me ‘one of the guys’. Ik hoor erbij. Op de hts had ik na een jaar 30 grote broers. Ik ga mee naar wedstrijden van voetbalclub RKC Waalwijk. Omdat we sponsor zijn, maar vooral omdat ik het leuk vind. Maar ik vind het ook belangrijk dat de sfeer binnen ons bedrijf goed is. Mijn medewerkers kunnen me altijd bellen. Dat doen ze ook.”

“Een goede CEO word je alleen als je er tijd in stopt.”

Zakenvrouw.

Netwerkclub TheNextWomen heeft Nicole al 3x opgenomen in de lijst van The Next Woman 100. “Hier ben ik wel erg trots op”. Op de vraag of zij graag genomineerd zou willen worden voor Zakenvrouw van het jaar antwoordt Nicole: “Ik zou deze prijs graag een keer willen winnen, maar vind anderen daar ook zeker voor in aanmerking komen. En dan zou ik eerst nog een paar puntjes op de i willen zetten binnen mijn bedrijf. Dat hybride gevoel is heel vrouwelijk, al denk ik dat het grotendeels aangeleerd gedrag is. Voor goed ondernemerschap geldt in mijn ogen voor mannen en vrouwen hetzelfde. Een goede CEO word je alleen als je er tijd in stopt. Uren maken, oefenen, vallen en opstaan. Dat geldt voor topsporters én voor ondernemers.”

Belangrijkste lessen.

“Ga gewoon doen waar je gelukkig van wordt en laat je niet tegenhouden door allerlei vooroordelen”, is Nicoles meest waardevolle les, die ze graag met ons wil delen. “Als je iets wil en denkt dat je het kan, ga er dan voor! Je kunt je plannen later altijd nog bijstellen. Ze zeggen weleens: je kunt beter spijt hebben van dingen die je wél hebt gedaan, dan van dingen die je níét hebt gedaan. Ik weet het, dat klinkt enorm afgezaagd. Maar het is wel zo!”


Meer weten?

Veronique de Ruiter helpt je graag verder.