English

Sterk leiderschap – Fabianne Onderwater

14/09/2022

hier een onderschrift

“Volg het ritme van de ondernemer” – Fabianne Onderwater

De magie zit hem in het volgen van het ritme van de ondernemer. Zo vertrouwde Fabianne Onderwater ons onlangs toe in een interview over haar kijk op ondernemen, leiderschap en succes. Het eerste gesprek in een reeks van interviews met toonaangevende leidinggevenden over de magie van Ondernemen in DGA -en Familiebedrijven. Dit keer dus Fabianne Onderwater, Investment Manager bij FIELDS Group. Fabianne is een impactvolle, doeltreffende investment manager. Opvallende persoonlijkheid in de wereld van Private Equity, vanwege haar wijze van werken; persoonlijk, met aandacht en uitermate goed voorbereid.

De aantrekkelijkheid van FIELDS en werken in een relatief klein bedrijf

Ambitieus en initiatiefrijk als Fabianne van nature is, gaat haar interesse al vroeg uit naar het economische aspect van de maatschappij. Na de studie Internationaal Management aan de Erasmus Universiteit wordt zij gegrepen door de combinatie van Management en Ondernemerschap. Alles wat te maken heeft met organisaties en bedrijfsprocessen, bedrijven ontwikkelen en verbeteren trekt haar aandacht. Kiest vervolgens voor een tweede master in Finance en M&A om zich daar zo breed mogelijk in te ontwikkelen. In het bijzonder het maken van rationele beslissingen op basis van de juiste data sluit aan bij haar persoonlijkheid.

Met de ervaring als Financieel Consultant bij Accuracy in Frankrijk op zak, stapt Fabianne naar de andere kant van de tafel; naar FIELDS. FIELDS is een ondernemende investeerder, met een klein team, informeel, down to earth. Zeer betrokken bij de (MKB) participaties. “Je maakt hier impact.”  In de dagelijkse praktijk betekent dit vlot schakelen, analyseren en beslissen. Doorpakken, verbeteren.  Dat lukt sneller in het MKB.  De oprichters hebben het fundament gelegd en zoeken een hands-on partner voor de volgende grote stap. De cultuur is bevlogen en informeel, hecht en gericht op samenwerken. In zo’n omgeving mogen werken is voor Fabianne een kers op de taart. Het team van FIELDS werkt, na overname, samen met de organisatie om de uitvoering van het plan te realiseren. De relaties zijn hecht en langdurig. Dat is tegelijkertijd de kans en de uitdaging van dit werkveld, effectief samenwerken is key.

Waar is Fabianne trots op?

Fabianne is o.a. trots op de deal met de Vink Groep. De aanvliegroute voor de deal met dit familiebedrijf was intensief, gericht op de relatie. Vertrouwen is belangrijk. Immers, een transactie situatie is een complexe en veelzijdige dynamiek waarbij timing én de juiste communicatie het verschil maken. De samenwerking loopt heel goed en is motiverend.

Zes vaardigheden voor succesvol leidinggeven binnen DGA -en Familiebedrijven. Welke passen bij Fabianne?

Boardtrust heeft zes vaardigheden geïdentificeerd die nodig zijn om succesvol leiding te geven binnen DGA- en Familiebedrijven. Het is direct duidelijk dat drie daarvan het beste passen bij Fabianne:

  1. Communicatie. Met name oprechte aandacht geven aan mensen maar ook aan processen. Luisteren, empathisch vermogen. Communicatie met het team, actief luisteren. Zo zorg je dat je goed weet wat er speelt.
  2. Stakeholdermanagement. Zicht krijgen op alle betrokkenen, met aandacht en tijd anderen leren kennen en begrijpen, om te weten wie wanneer en waarover geïnformeerd dient te worden. Zo voorkom je problemen en krijg je uiteindelijk met elkaar meer gedaan.
  3. Timing. Weten wanneer het juiste moment is voor een bepaalde conversatie, interventie of besluitvorming. Fabianne geeft aan van nature iets ongeduldig te zijn. Ze heeft daarom enigszins een wisselende verhouding met timing.

Inhoudelijk specialistisch advies is belangrijk, zeker bij niet-organische groei. Daar kan Fabianne haar kennis kwijt. FIELDS is een hands-on investeerder, de drie genoemde vaardigheden kan Fabianne continu inzetten. Rode draad in het werk is de fluïde samenwerking met DGA’s en directies van de participaties en snel schakelen wanneer nodig.  Voorbeeld is een intensief Talent Programma – ingericht bij een participatie – waarbij high potentials training en coaching krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen. Fabianne is één van de mentoren in dit programma. Een succesvol programma dat ervoor zorgt dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en uitdaging houden in hun werk. Stabiele personeelsbezetting en opvolging is een belangrijk kenmerk voor het succes van de onderneming.

Hoe komt zij aan de genoemde vaardigheden?

Actief luisteren is een competentie die goed bij haar persoonlijkheid past. Fabianne is nieuwsgierig en empathisch, dan is luisteren een vanzelfsprekendheid. Het is onderdeel van haar karakter. Gelukkig past het naadloos bij de cultuur van FIELDS, het staat daar centraal. De juiste aandacht geven, zorgen dat alle stakeholders ‘aligned’ zijn.  Timing blijft een continu bewust leerproces voor Fabianne. Ongeduldig van nature, maar inmiddels rationeel in staat om haar ongeduld te pareren en het juiste moment te kiezen.

Voorbereiding is key. Als Investment Manager brengt zij van buitenaf specialistische kennis de participatie binnen, het is een overtuigende stijl van beïnvloeden.  Daarna komt het echter aan op luisteren en constructief kritisch doorvragen.

Zijn deze vaardigheden specifiek feminien of masculien te noemen?

Fabianne maakt zelf geen onderscheid. Ieder mens heeft andere persoonlijke kenmerken, natuurlijk zijn er verschillen tussen mensen. In haar carrière ervaart Fabianne geen onderscheid tussen mannen en vrouwen op werkvlak. Iedereen werkt hard, is professioneel en werkt goed samen. Dat komt misschien ook omdat ze specifiek heeft gekozen voor zo’n team, zowel bij Accuracy als bij FIELDS. Dat is bewust. Iedereen wordt hier beoordeeld op de kwaliteit van het werk. Focus op wat je zelf kunt beïnvloeden. Fabianne houdt van haar werk, het is een wereld met merendeel mannen. Het stoort haar niet, maar ze heeft ook geen ervaring met een andere omgeving. Gewend om bijna de enige vrouw te zijn.

Het realiseren van verandering

Soms ziet Fabianne eerder nieuw potentieel dan dat de ondernemer of het team daar klaar voor is. “Loop nooit sneller dan de ondernemer, volg het ritme van de ondernemer.” Maak bespreekbaar met de ondernemer en het management team hoe we het wel haalbaar kunnen laten worden.

“Vaak heeft een ondernemer in een transactie ook specifieke wensen omtrent opvolging, aanblijven of juist transitieperiode. Wij staan daar flexibel in en luisteren naar de wensen.”

In situaties waarin verandering en ontwikkeling nodig is, is Fabianne op haar best. Ze is onafhankelijk en autonoom in het procesmanagement. Rationeel kan zij stress downsizen. Haar devies: “Maak het niet te groot in je hoofd, want dan loop je er sowieso tegenaan. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk.”.

Tot slot, wat zijn je belangrijkste lessen?

Stel het is jouw laatste dag op aarde. Je kunt de achterblijvers alleen nog een aantal belangrijke lessen meegeven, welke zijn dit dan?

  • Zoek de culturele en persoonlijke fit, in het werk en in de persoonlijke omgeving.
  • Geniet van het leven en waardeer wat je hebt en wat je doet. Het dagelijkse werkritme geeft soms weinig ruimte voor reflectie. Maar juist in de dagelijkse routine is dat af en toe handig. Persoonlijke ervaring heeft haar geleerd dat gezond zijn en genieten niet vanzelfsprekend is.