De ondernemer. Hij/zij geeft sturing aan het bedrijf. Eigenstandig. En met succes. In de contacten met ondernemers die mijn collega’s en ik dagelijks hebben, zien wij de kracht die een DGA kenmerken. Voortvarend en besluitvaardig wordt dag-in-dag-uit gewerkt aan de groei van het bedrijf. Dat dwingt respect af. En al helemaal als je bedenkt dat de DGA in de opbouwfase van het bedrijf vaak alle cruciale beslissingen alleen moet nemen.
Ondernemen is een eenzaam vak.
Groei komt met vragen.
Op een zeker moment breekt er een volgende fase aan. De fase om te evalueren of u nog wel op het goede spoor zit. U wilt door maar in welke richting? Verbreden, verdiepen? Nieuwe vestigingen openen? En wat moet u met de ontwikkeling van uw personele organisatie? Hoe houdt u belangrijke medewerkers aan boord? Is de beloning marktconform? Hoe biedt u hen voldoende groeimogelijkheden? Het zijn allemaal onderwerpen die betrekking hebben op de centrale vraag: hoe geeft u vorm aan de volgende fase van groei van uw onderneming.
Kruispunt.
U staat in feite op een cruciaal kruispunt. De impact van de keuzes die u gaat maken is groot; het gaat immers over de toekomst van uw bedrijf! Bedenk of u alle vragen die zich voordoen persé zelf moet beantwoorden. Is dit niet het moment om serieus na te denken een Raad van Advies (RvA) te vormen? Ik denk van wel.
Het is tijd.
Volgens mij bent u aangeland op dat punt in uw ondernemers-bestaan waarin het instellen van een Raad van Advies de sleutel tot de volgende fase van succes is. Want, hoe fijn kan het zijn om uw vragen, zorgen of twijfels te kunnen delen met een kleine kring van onafhankelijke, betrokken experts die op basis van vertrouwen en vertrouwelijkheid het gesprek met u voeren over de toekomst van uw bedrijf. Die u en uw bedrijf gaandeweg steeds beter leren kennen en zo van onschatbare waarde kunnen zijn bij het beantwoorden van de vragen die spelen.
Weerstand.
Toch ontmoet ik bij DGA’s nog geregeld weerstand, vaak gestoeld op vrees. De vrees, dat het stuur uit handen wordt gegeven. Herkenbaar? Soms is het ook de onuitgesproken zorg ongewild uit de comfortzone te worden getrokken. Of dat u tegenkracht ontmoet, die u intern niet tegenkomt en daar wel iets mee moet. Iets wat menig ondernemer eerlijk gezegd vaak moet ontberen: het tegengeluid. Een andere reden om de stap naar een RvA niet te zetten is vaak ook onbekendheid: Wat komt er bij kijken, hoe regel ik dat? Heel begrijpelijk.
Om u op weg te helpen heeft Boardtrust het RvA-5-Stappenplan opgesteld. Gebaseerd op onze praktijk én de lessen van andere ondernemers en ondernemingen bij het instellen van een Raad van Advies.