English

Het oudste familiebedrijf van Nederland: Verkerk

In een tijd waarin bedrijven komen en gaan, waar trends komen en verdwijnen, waar technologieën razendsnel evolueren, zijn het veelal familiebedrijven die standhouden. Die generatie na generatie relevant blijven. Zo ook het bedrijf dat onlangs boven tafel kwam als het oudste familiebedrijf van Nederland: Verkerk. Wat is hun ‘geheim’ en wat kunnen andere bedrijven van hun langdurige succes leren? Daarover gingen we met de negende en tiende generatie Verkerk in gesprek.

Levend bewijs.

Bakkerij Verkerk uit De Meern is het levende bewijs van de kracht van vakmanschap in combinatie met het juiste leiderschap en management. Het bedrijf draagt de rijke geschiedenis van acht voorgaande generaties met zich mee, maar de negende en tiende generatie Verkerk voelen het gewicht ervan niet op hun schouders. Ze ondernemen elk op een manier die bij henzelf past. Ze hebben respect en ruimte voor ieders eigen kracht, waardoor vrijheid en passie de basis vormen van hun succes.

Duidelijkheid en tijdigheid.

Wat kunnen we leren van het oudste familiebedrijf van Nederland? Verkerk heeft enkele kernwaarden en principes die hebben bijgedragen aan hun duurzaamheid en groei. Ten eerste is duidelijkheid en tijdigheid van cruciaal belang. Elke generatie begrijpt dat heldere communicatie en het nemen van beslissingen op het juiste moment essentieel zijn voor het voortbestaan van het bedrijf. Verkerk heeft geleerd dat openheid en transparantie leiden tot een betere samenwerking binnen het familiebedrijf en met externe partners.

Vertrouwen.

Een ander belangrijk aspect is vertrouwen. Verkerk heeft vertrouwen in elkaar en in hun medewerkers. Ze begrijpen dat het bouwen van een sterk team essentieel is voor het behalen van succes op de lange termijn. Verkerk is erin geslaagd om dit vertrouwen door de generaties heen te behouden en te versterken. Dit vertrouwen is niet alleen gebaseerd op het behalen van resultaten, maar ook op het respecteren van elkaars ideeën en inzichten.

Ondernemen in het nu.

Verkerk heeft geleerd om in het nu te ondernemen. Hoewel ze trots zijn op hun erfgoed en geschiedenis, begrijpen ze dat de wereld voortdurend verandert en dat ze zich moeten aanpassen om relevant te blijven. Ze zijn niet bang om buiten hun eigen branche en vakgebied te kijken en zijn steeds op zoek naar nieuwe kansen en ontwikkelingen. Deze vooruitziende blik en het vermogen om voorop te lopen in de ontwikkeling heeft Verkerk geholpen om zich te onderscheiden en te groeien als bedrijf.

Vakmanschap als fundament.

Het fundament van Verkerk is vakmanschap. Iedere generatie heeft zijn eigen kracht en expertise toegevoegd aan het bedrijf, passend bij de tijd en ontwikkeling van het bedrijf. Het behoud van vakmanschap is een prioriteit voor Verkerk, en dat is merk- en voelbaar. Sterk verankerd in de lokale gemeenschap en de brancheorganisatie, met zelfs puur Nederlands tarwe als basis van hun broden. Verkerk investeert in de ontwikkeling van organisatie, operatie en medewerkers om Verkerk kwaliteit te kunnen blijven bieden aan hun klanten.

Gouden grepen.

De gouden grepen van de negende generatie, Kees Verkerk, heeft het familiebedrijf naar nieuwe hoogten gebracht. Kees Verkerk onderscheidt zich door zijn bedrijfskundige en innovatieve inslag. Vanzelfsprekend ook met de handen uit de mouwen in de bakkerij, maar geen beroepsbakker van origine. Onder zijn leiding heeft Verkerk zich verder geprofessionaliseerd en geïnnoveerd. Kees Verkerk heeft de nalatenschap van zijn voorgangers geëerd, maar heeft ook zijn eigen stempel gedrukt op het bedrijf. Hij heeft de organisatie geprofessionaliseerd, zowel qua structuur als operatie, waardoor Verkerk een stevig fundament heeft.

De tiende generatie.

Nu is het tijd voor de tiende generatie, Rick Verkerk, om het stokje over te nemen. Opgegroeid in het familiebedrijf, op jonge leeftijd al overtuigd: ik word bakker. Ook hij nuchter en realistisch, zorgen voor een goed fundament. De basis van zijn vakmanschap legt hij bij de bakkersopleiding, maar bewust ook nog bedrijfskunde gestudeerd om ook de bedrijfskant goed te kunnen leiden.

Heldere visie.

Rick staat voor de uitdaging om de rijke geschiedenis en tradities van Verkerk voort te zetten, terwijl hij het bedrijf door een uitdagende tijd loodst. Rick Verkerk heeft een helder beeld van de toekomst van Verkerk. Hij wil niet per se de grootste worden, maar een onmisbare lokale speler blijven in Vleuten/De Meern. Hij begrijpt het belang van het behouden van de sterke banden met de lokale gemeenschap en het leveren van uitstekende service aan hun klanten. Bovendien is Rick een bakker in hart en nieren, een echte vakman. De liefde voor het vak maken hem een gedreven nieuwe algemeen directeur die klaar is om de toekomst in te navigeren. Met Kees Verkerk in zijn kielzog weet Rick Verkerk zijn eigen expertise te verbinden met de jarenlange ervaring van zijn vader.

Het succes van Verkerk.

Het oudste familiebedrijf van Nederland werd onlangs gehuldigd op Nyenrode. Maar bovenal is Verkerk een voorbeeld voor andere bedrijven. Hun succes is gebaseerd op duidelijkheid, tijdigheid, vertrouwen, ondernemen in het nu en het kijken buiten hun eigen branche. Ze begrijpen het belang van vakmanschap en hebben de juiste balans gevonden tussen traditie en innovatie. Verkerk laat zien dat het mogelijk is om generaties lang een bloeiend familiebedrijf te leiden, mits er respect is voor het verleden, ruimte voor eigen kracht en een duidelijke visie op de toekomst.

Dank voor de ontvangst Rick en Kees. En op naar nog vele generaties!


Meer weten?

Femke Storm helpt je graag verder.

Femke Storm

Founder