English

Het drama van de onmisbare ondernemer

Iedere dag komen we ze tegen: ondernemers die denken, vinden én uitdragen dat ze onmisbaar zijn. Niemand van het bedrijf kan wat hij of zij doet. Laat staan dat iemand ‘van buiten’ het takenpakket van de ondernemer zou kunnen overnemen.

Zonder noodzaak geen eerlijk inzicht.

Bovenstaande overtuiging zorgt vaak voor een situatie dat de ondernemer te lang blijft zitten op de stoel van de algemeen leidinggevende. Met helemaal niets vanuit de zolderkamer gestart en nu, twintig jaar later, een florerend bedrijf met maar liefst 150 medewerkers in dienst. Oké, de groei van de eerste jaren is er wel uit, maar dat is logisch toch? Soms wel, maar soms is dat ook niet logisch. Als de markt uitstekend is maar het bedrijf groeit verhoudingsgewijs minder mee, zou het wel eens kunnen zijn dat het bedrijf wat aan kracht is verloren. Deze conclusie blijft vaak uit omdat er niet direct een noodzaak is. De rekeningen kunnen immers prima worden voldaan en jaarlijks blijft er voldoende over om te investeren én om een fijn bedrag aan dividend over te kunnen maken naar de personal holding. De accountant presenteert jaarlijks met een glimlach de jaarrekening en met een goed glas worden de jaarcijfers gevierd.

De economische zone des doods.

Helaas is het zo dat deze ondernemers, zonder dat ze het door hebben, in de economische zone des doods zijn terechtgekomen. Als ze niet oppassen komt er een dag waarop het bedrijf niet meer blijkt te zijn wat het ooit was. Zonder dat men het door had, heeft de concurrentie hen links en rechts ingehaald. De vraag is of dit voorkomen had kunnen worden.

Herken de volgende fase.

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Als deze ondernemer namelijk op tijd had ingezien dat het bedrijf in een volgende fase van haar bestaan was terecht gekomen. Een fase waarin, gezien de omvang en complexiteit van het bedrijf, dagelijks managen noodzakelijk was en waar ook focus moest zijn op innoveren. Steeds weer op zoek naar toekomstige verdienmodellen. Nu werd de ondernemer ‘lastiggevallen’ met het zijn van de voorzitter van het managementteam, HR vraagstukken oplossen, het leasebeleid aanpassen en voor de zoveelste keer in gesprek gaan met de verhuurder over achterstallig onderhoud van het pand. Moet allemaal gebeuren, maar de concurrentie was hard aan het werk om de ondernemer in te halen en helaas vaak met succes.

De kracht van in de spiegel kijken.

Mijn advies voor iedere ondernemer is om vaker in de spiegel te kijken om zich af te vragen of hij of zij nog de juiste persoon is om het bedrijf te leiden. Misschien is het ook goed om wat countervailing power te organiseren om het echte antwoord op die vraag te ontdekken. 

Terug naar de stelling in de kop van deze post. Het klopt dat niemand anders kan wat u doet als ondernemer, alleen bent u het niet meer aan het doen. U bent manager geworden. Ga weer ondernemen en laat iemand anders het bedrijf leiden, want u bent inderdaad onmisbaar. Maar dan wel als ondernemer!


Meer weten?

Ron Nap helpt je graag verder.

Ron Nap

Founder