English

Het belang van goed management in DGA- en familiebedrijven

Het is natuurlijk ons vak, dus wij zijn beroeps-gedeformeerd, maar het belang van mens en management in DGA- en familiebedrijven lijkt steeds groter te worden. Heel begrijpelijk overigens. Goed management zorgt ook voor continuïteit, professionalisering, talentontwikkeling, een goede bedrijfscultuur en het onderhouden van relaties met externe stakeholders. En daarmee voor groei naar de volgende fase én harmonie in de familie.

  1. Continuïteit van het bedrijf: Het management is verantwoordelijk voor het nemen van belangrijke beslissingen en het uitvoeren van strategieën die de continuïteit van uw bedrijf waarborgen. Een goed management kan ervoor zorgen dat een organisatie relevant blijft, ook in veranderende tijden. Het juiste management zorgt ervoor dat uw bedrijf ook kan blijven bestaan, wat er ook gebeurt.
  2. Professionalisering: Het juiste management zorgt voor professionalisering. Het voegt kwaliteit toe aan het ondernemerschap van de DGA: zorgen voor structuur en duidelijke procedures, wat de efficiëntie en effectiviteit van het bedrijf kan vergroten. Dit kan ervoor zorgen dat uw bedrijf uiteindelijk beter kan concurreren in de markt en dat het aantrekkelijker wordt voor investeerders en potentiële samenwerkingspartners.
  3. Talentontwikkeling: Ook in de ontwikkeling van talent binnen uw organisatie speelt het management een belangrijke rol. Talentontwikkeling maakt een bedrijf autonoom en toekomstbestendig. Het management kan ervoor zorgen dat talenten van binnen en van buiten de familie een kans krijgen om zich te ontwikkelen en door te groeien binnen het bedrijf. Dit kan zorgen voor een gezonde mix van interne en externe kennis en ervaring, wat het bedrijf ten goede kan komen.
  4. Bedrijfscultuur: Een DGA- of familiebedrijf heeft steevast een unieke cultuur. Waar met ziel en zaligheid wordt gewerkt, de familiewaarden hoog in het vaandel staan en men verbonden is aan ‘voor wie ze werken’. Het management is verantwoordelijk voor het behouden van de familiecultuur terwijl tegelijkertijd professionalisering en groei worden gerealiseerd.
  5. Externe stakeholders: Tot slot speelt management een rol spelen in het onderhouden van relaties. Het is de verantwoordelijkheid van het management om te zorgen voor een goede relatie met de familie. Maar ook het stakeholdermanagement met externe partijen, zoals klanten, leveranciers en investeerders. Management in een DGA- of familiebedrijf betekent Champions League stakeholdermanagement. Beschikt het management daarover dan heeft u een solide basis voor verdere groei en ontwikkeling. En harmonie in bedrijf en familie.

Meer weten over het belang van management en hoe u uw management optimaal in staat stelt om uw organisatie naar het volgende niveau te brengen? Zie de Boardtrust Academy en de leergang Management in DGA- en familiebedrijven in het bijzonder.


Meer weten?

Femke Storm helpt je graag verder.

Femke Storm

Founder