Zijn emoties intelligent?
Het begrip emotionele intelligentie kwam ter sprake in een gesprek met een ondernemer. “Uiteindelijk moet ik alles zelf doen”, riep zij uit. Deze ondernemer is absoluut intelligent, maar niet op hetzelfde niveau emotioneel intelligent. Zij gaat te snel, te voortvarend, vergeet anderen mee te nemen. Verliest daardoor draagvlak. Ze verzucht dat ze alles alleen moet doen en tegelijkertijd constateert haar team dat ze zich niet gezien voelen, dat ze er eigenlijk niet toe doen.
Vaart en verbinding.
Aanleiding voor het gesprek was een searchvraag, zij was op zoek naar een COO. Iemand die naast haar kan staan. Samen opereren, de vaart erin houden en de verbinding met de rest van de organisatie houden. Iemand met een flinke dosis emotionele intelligentie dus. Dat is begrijpelijk, het is wat haar organisatie nodig heeft. Tegelijkertijd is het niet de oplossing voor alles. Het ontslaat je als ondernemer natuurlijk niet van de verplichting aan jezelf te blijven werken.
Geheim van succes.
Als ondernemer ben je gemotiveerd, je hebt een innerlijke gedrevenheid om te slagen. Voor het runnen van een succesvolle business moet je in staat zijn om succesvolle mensen om je heen te verzamelen, want met een team kom je verder. Emotionele intelligentie kan ‘het geheim’ van succes zijn. Ondernemers met een hoge emotionele intelligentie kunnen empathie, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden gebruiken om met oplossingente komen, sterke relaties te creëren, en uiteindelijk mensen voor zich te winnen. Daniel Goleman legt uit dat emotionele intelligentie vier dimensies bevat, namelijk: zelfbewustzijn – zelfmotivatie – empathie – vermogen om verbinding te maken.
Uitbesteden of ontwikkelen?
Kun je emotionele intelligentie uitbesteden? Helaas niet. Je omringen met emotioneel intelligente mensen helpt wel. Bovendien is emotionele intelligentie te ontwikkelen. Het start met bewustzijn – beseffen dat er meer is dan snapsnelheid. En verder: oefenen! In gesprekken met collega’s, vrienden en familie kun je empathie oefenen. Of gewoon op straat. Luister naar wat er gezegd wordt en doe een stapje terug om na te denken over wat anderen misschien denken en voelen. Probeer te onderzoeken en vragen te stellen in plaats van een mening te vormen. Luister niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar let op stem, intonatie, lichaamstaal en oogcontact. Want het is duidelijk dat het hebben en verbeteren van de emotionele intelligentie onderscheidend is. Als je een meer veelzijdige ondernemer of zakelijk leider wilt worden, werk dan proactief aan het versterken van je intelligentie op dit gebied.
Emotionele intelligentie toevoegen om het zelf ook te ontwikkelen.
De ondernemer in dit voorbeeld leert van haar nieuwe COO. Het was een goede beslissing om een extra kracht in het MT te plaatsen. Ook geeft het haar de mogelijkheid om in de praktijk te oefenen en aan-gesproken te worden door iemand die zij vertrouwt. Het brengt versnelling in haar ontwikkeling én het verandert de cultuur in de organisatie.