“Laat mijn bedrijf maar lekker klein blijven” kopte het FD vorige week. Dat triggerde, want is klein blijven of afbouwen nu echt de oplossing voor de stretch waar veel ondernemers zich in bevinden? Volgens mij niet!
“Elke ondernemer wil groeien, meer geld verdienen en meer personeel in dienst. Toch? Nou nee, veel ondernemers vinden het prima zo. ‘Ik wil en kan de baas niet spelen.’” Dit was het begin van het artikel in het FD op 30 september. Misschien streeft niet iedereen altijd groei na, maar elke ondernemer streeft zeker minimaal naar continuering van de onderneming en daar is het maken van winst noodzakelijk . De onderneemster uit het voorbeeld van het FD komt er uiteindelijk achter dat de rol van directeur van een bedrijf haar niet past en is terug geschaald naar een kleine eenmanszaak. Haar inzicht juichen we van harte toe, maar de oplossing minder.
Ontwikkeling bedrijf en rol ondernemer.
Uiteindelijk staat het geluk en welzijn van de ondernemer als mens centraal. Bij Boardtrust werken we met de Boardtrust S-Curve om ondernemers en directieleden inzicht te geven in waar zij staan. Met hun organisatie, maar ook in hun eigen rol én ambitie. Doe je nog waar je goed in bent én energie van krijgt? Want daaruit wordt een onderneming vaak geboren. In de eerste fase – die wij de initiatie fase noemen – staat vakmanschap en ondernemerschap centraal. Kansen zien en verkennen, risico’s nemen, wendbaar zijn. Dat past naadloos bij de talenten van de geboren ondernemer.
Groei en leiderschap.
Bij de groei van de onderneming wordt langzaam (ander) leiderschap en management belangrijk. Na de eerste fase volgt de fase van structureren – gaat het om managen en organiseren en daarbij steeds meer om standaardiseren. Dat begint al een stretch te worden voor de ondernemer pur sang. Komt de onderneming in de realisatiefase (omzet en winst maken) met o.a. oog voor detail, vasthoudendheid en luisteren als kerncompetenties, dan gaat de schoen echt wringen. Ontevreden of ongelukkige ondernemers blijken zich vaak met hun bedrijf in die fase te bevinden en komen daar niet doorheen omdat het hun kracht niet is. Onbewust is de ondernemer manager geworden en regelmatig zijn ze de bottleneck van hun eigen organisatie geworden. Het bedrijf verkopen “ik heb het wel gehad” of terug naar een kleine eenmanszaak “het hoeft van mij allemaal niet zo groot” lijken dan oplossingen.
Gemiste oplossing.
Het aanstellen van iemand die het bedrijf gaat leiden en zelf weer gaan ondernemen in het bedrijf is in mijn ogen de allerbeste oplossing met als resultaat: een gelukkige ondernemer met tevreden medewerkers, klanten en gezonde financiële resultaten. Een oplossing die helaas in het artikel van het FD onbelicht bleef, maar daarin zeker niet had misstaan. Daarom voegen we hem er voor de volledigheid via deze weg aan toe!