English

De reis van: Gwen Melcherts

Van uiteenlopende directie rollen naar een rol bij Boardtrust in Executive Search & Directieadvies voor ondernemers.

Op 1 januari dit jaar zette Gwen officieel voet aan boord van Boardtrust. Een nieuwe stap in een loopbaan die haar al op veel plaatsen heeft gebracht. Ze bewandelde een route die allesbehalve rechtlijnig was. Hoe kijkt zij naar het vak en hoe is het 11 maanden na deze stap met Gwen? Daarover ging we met elkaar in gesprek.

Waar het begon.

De stap naar Boardtrust bleek onbewust al eerder ingezet te zijn dan de eerste daadwerkelijke kennismaking. “Twee jaar geleden, ergens op een zonnige zondagmorgen, maakte ik een lijstje. Een lijstje om mijn interesses en verlangens op het gebied van werk en leven in kaart te brengen. Een soort wensenlijstje dat precies past op de rol die ik vandaag de dag vervul. Destijds had ik me voorgenomen om, net als mijn fitte 85-jarige vader die nog steeds studeert, super lang actief te blijven. Ik zit graag zelf aan het stuur van mijn eigen ‘werkend’ leven. Er is nog zoveel te ontdekken en te bereiken en ik ontmoet elke dag bijzondere mensen.”

Kompas voor de toekomst.

Het was een simpel lijstje, maar het was haar kompas voor de toekomst. Het lijstje wordt op dit moment nog opgespoord, maar had min of meer de volgende strekking. “Het ging over wat ik leuk vond en hoe ik het stuur van mijn leven in eigen handen kon houden. Het ging over mijn eigen levensstrategie voor de komende 10 of zelfs 20 jaar. Maar bovenal ging het over met wie ik wilde werken, want de mensen om je heen bepalen in grote mate het pad dat je bewandelt.”

En zo begon haar reis, een reis die haar uiteindelijk bracht waar ze nu is: een expert in het vervullen van directieposities, opvolgingsvraagstukken en organisatievraagstukken voor dga’s en familiebedrijven “de ondernemers”.

Het belang van balans.

Het briefje dat Gwen destijds maakte, herinnerde haar aan enkele kernwaarden. Het ging over een flexibele manier van werken, de inhoud van het werk en de locatie. Het ging ook over het verder brengen van bedrijven, het laten groeien van mensen, organisatieadvies, HR-vraagstukken, en werken in een omgeving waarin je elkaar kan helpen en inspireren. Het ging over werken met mensen die anders zijn dan zij en over flexibiliteit en duurzaamheid in werk.

Het belang van impact.

Het briefje vormde het begin van een reis. Een reis van kopjes koffie en inspirerende gesprekken. Van het vormen van haar eigen toekomst. Dat bracht Gwen bij Boardtrust en bij het vak van adviseur van DGA- en familiebedrijven ondernemers). “Een bestemming die ik nooit zo specifiek had bedacht, een route die ik niet had uitgestippeld, maar die klopt. Het klopt eigenlijk op alle fronten. Zowel de aard van de opdrachten die ik doe – het gaat over opvolging, het invullen van directieposities, het begeleiden van managementteams en de vertrouwens- & sparringspartner zijn voor dga’s, ondernemers en families. Maar nog belangrijker, ook de mindset klopt: wat kunnen we samen bereiken? Hoe kunnen we het bedrijf en de mensen eromheen samen naar nieuwe hoogten tillen? Het draait niet om mij. Het draait om het succes van anderen. Het draait om het beter maken van anderen, om hen te ondersteunen. Het is in en in persoonlijk, een intiem proces waarbij je een stukje van jezelf geeft om te begrijpen wat er nodig is.”

“Het is in en in persoonlijk, een intiem proces waarbij je een stukje van jezelf geeft om te begrijpen wat er nodig is.”

Het belang van inspiratie

“Het kunnen verrassen en inspireren van mijn opdrachtgevers is iets wat in alle rollen die ik heb vervuld terugkomt.” Dat is de toegevoegde waarde die Gwen nu ook bij de DGA- en familiebedrijven waar ik voor werk mag brengen. Het gaat niet alleen om leiderschap, directievorming, of zakelijke keuzes, maar ook om inzicht geven en verbinden. Het gaat om meer dan alleen bedrijven runnen of verkopen. Het gaat om het bieden van nieuwe perspectieven.

Gwen is blij dat zij eerst andere rollen heeft vervuld, “want al die ervaringen hebben me geholpen om in te leven in de situaties van anderen. Ik begrijp nu dat verandering en leiderschap geen holle woorden zijn; het vergt realiteitszin en respect voor de situatie van ondernemers.”

“Mijn ervaring lijkt divers en breed, dat is het ook, en juist dat zorgt ervoor dat ik de dagelijkse praktijk van ondernemers en directieleden echt begrijp.”

Het belang van verbinding

Het plezier dat Gwen heeft in het werken met DGA’s is voelbaar en oprecht. “Wat me fascineert, is dat we vaak naar ondernemers kijken en alleen de succesverhalen zien. We zien de mooie auto’s en huizen, maar we realiseren ons niet altijd de eenzaamheid en zorgen die erbij komen kijken. Het is niet altijd zonneschijn. Maar het is een eer om een steentje bij te dragen aan het creëren van verbinding, om bedrijven en mensen verder te helpen.”

Dus, als we terugkijken op de eerste 11 maanden, is het een aaneenschakeling van ontmoetingen. “En bijna iedere ontmoeting met mijn doelgroep voelt als een waardevolle wisselwerking. Het gaat over oprechtheid, over een klik, en soms zelfs over liefde voor de mensen met wie ik werk.”

Een nieuwe fase voor DGA- en familiebedrijven.

“Ik ging een nieuwe fase in, dat gun ik iedereen. Ik gun elk bedrijf, iedere DGA, manager, ondernemer die volgende fase, wat die ook mag zijn. Of het nu gaat om opvolging, managementinvulling, of iets anders, het maakt mij niet uit. Wat voor mij telt, is dat ik er ben om te helpen en om samen nieuwe mogelijkheden te ontdekken.”

“Het afgelopen jaar heeft me geleerd dat er niets zo waardevol is als het bouwen van relaties, het ondersteunen van groei, en het creëren van mogelijkheden voor anderen. Ik ben dankbaar voor deze reis, en ik kijk uit naar wat de toekomst nog in petto heeft.”

De uitnodiging van Gwen.

Ben je klaar om jouw volgende fase te omarmen? Laten we samen die reis maken. Want uiteindelijk draait het allemaal om het realiseren van potentieel en het bereiken van succes. Ik ben er klaar voor. Jij ook? Laten we praten. Laten we samenwerken aan jouw succesverhaal.


Meer weten?

Gwen Melcherts helpt je graag verder.

Gwen Melcherts

Partner