English

De psychologie achter duurzame search

Onze core business is het verzorgen van duurzame search voor DGA en familiebedrijven. Het zijn intensieve trajecten, waarbij “maatwerk standaard is”.

Aandacht is een vak.

Er is geen shortcut om inzicht te krijgen in kandidaten. De vraag is; hoe bepaal je eigenlijk of een kandidaat passend is? Het cement van een goede search bovenal bestaat uit: oprechte interesse, geduld en psychologisch inzicht. Het gaat om tijd nemen voor elkaar, en bovenal: aandacht. En aandacht, dat is een vak. En over de basis van de psychologie achter dat vak vertel ik u graag wat meer.

Wat is persoonlijkheid?

Onze praktijk leert dat er naast de vanzelfsprekende basiscondities (ervaring, opleiding etc.) een aantal zaken van belang is, waarbij persoonlijkheid en leergeschiedenis een belangrijke rol spelen. Deze twee elementen vormen de basis van de psychologie achter duurzame search. Persoonlijkheid is een set van psychologische eigenschappen en mechanismen in het individu, die gestructureerd en relatief volhardend zijn. Je kunt spreken over een aantal ‘lagen’ die te ontdekken zijn. Deze set van eigenschappen beïnvloedt de interactie met, en het aanpassen op, de omgeving. Hoe ouder je wordt, hoe stabieler je persoonlijkheid (tot op een zekere hoogte). Psychologische eigenschappen zijn kenmerken waarmee we kunnen beschrijven hoe mensen verschillen van elkaar, of hoe bepaalde mensen juist op elkaar lijken. Ook als het op persoonlijkheid aankomt, geldt het eeuwenoude principe: meten is weten. Maar psychologie is geen exacte wetenschap, dus proberen wij zo goed mogelijk inzicht te krijgen door vragenlijsten en gesprekken, ofwel contact.

De rol van leergeschiedenis.

Daarnaast speelt leergeschiedenis een rol. Ieder mens leert door te doen. Onze omgeving bepaalt tijdens ons leven welk gedrag wordt versterkt of wordt verzwakt. We leren door ervaringen omdat sommige gedragingen die we proberen ‘werken’ en andere ‘niet werken’ in onze sociale en fysieke context. Skinner noemde dat leergeschiedenis. Dat uit zich in zelfinzicht en reflecterend vermogen, die naar boven komen in een gesprek en niet van een droog cv af te lezen zijn. Gesprekken en discussies zijn essentiële bouwstenen in het searchvak.

Tijd en aandacht.

Om zorgvuldig inzicht te krijgen in persoonlijkheid en leergeschiedenis zijn tijd en aandacht nodig. Die tijd nemen we dus in onze opdrachten. Dat start al bij de kennismaking met een nieuwe organisatie, bij een nieuwe opdracht. Daarom weigeren we ook om direct bij aanvang van nieuwe opdracht potentiële kandidaten ‘onder de arm mee te nemen’ en aan te bieden. Dan neem je ons vak maar vooral je eigen bedrijf niet serieus. Gun jezelf tijd en ruimte voor een goede beslissing. Het maakt de search duurzaam en je houdt de achterdeur dicht. Het bedrijf en de positie zijn te kostbaar om als speeltuin gebruikt te worden.


Meer weten?

Veronique de Ruiter helpt je graag verder.