English

De eerlijke fee als basis van objectiviteit

21/11/2021

Onze klanten hebben het in offertes en andere documenten vaker voorbij zien komen: ‘Wij geloven in een eerlijke fee’. Op het eerste gezicht iets waar niemand het mee oneens kan zijn. Er worden dan ook weinig vragen over gesteld. Dat is eigenlijk jammer, er zit immers een bewuste keuze achter op basis waarvan wij geloven dat we onze manier van executive search, duurzame executive search, kunnen borgen.

Waarom werkt Boardtrust met een Eerlijke Fee?

We zijn bij het initiëren van Boardtrust naar de tekentafel gegaan. Stelden onszelf kritische vragen om het fundament van Boardtrust vorm te geven. Wat vinden wij belangrijk om ons werk met plezier te doen? Wat hebben we nodig om goed te kunnen adviseren en om de basis te leggen voor een gelijkwaardige relatie met onze opdrachtgevers? ‘Zo min mogelijk gedoe en een basis van vertrouwen’, is de korte versie van ons lange antwoord. Dat maakt het werken plezierig én vormt een belangrijke voorwaarde voor de consequentie van werken met Boardtrust: eerlijke en directe communicatie. Het zit diep in ons DNA om eerlijk advies te geven, om ook te zeggen wat iemand niet wil horen (over wat dat betekent volgt snel een uitgebreid artikel). We vinden iets van wat we zien en horen. En we geloven dat het onze opdrachtgever helpt als we niet terughoudend zijn in het delen van deze bespiegelingen.

Wat is dan een Eerlijke Fee?

De eerlijke fee is een transparante fee. Voor iedereen gelijk. Gebaseerd op de uren en effort die wij maken en niet op basis van het inkomen van het te benoemen directielid. Het proces is immers in grote lijnen gelijk; een hoger salarisniveau maakt het niet ineens aanzienlijk moeilijker om iemand te werven. Waarom zou onze fee dan wel hoger zijn? Een echt antwoord daarop hebben we niet. Daarom dus de vaste, eerlijke fee. Zodat we ons ook nooit opgelaten of juist onderbetaald voelen. Het klopt gewoon. En dat is een goede basis voor een gelijkwaardige samenwerking.

Fixed Fee.

Die eerlijke mening gaat soms ook over wie de beste kandidaat is. En soms ook over hoe een opdrachtgever het aanpakt of aan zou moeten pakken. Wat ze wel of niet zouden moeten doen. Voor een scherp en eerlijk advies is onafhankelijkheid een absolute voorwaarde. Onze eerlijke fee is daarom een fixed fee. Daarmee borgen we onze onafhankelijkheid en objectiviteit in het selectieproces. Wij hebben geen enkele baat (of verlies) bij het kiezen van de beste kandidaat. Of dat nu degene met het hoogste salaris, het laagste of ergens er tussenin is. Niets menselijks is ons vreemd, daarom zorgen we voor een absoluut vrije oordeelsruimte. Omdat het salaris nooit van invloed is op de hoogte van onze fee weten wij én onze stakeholders dat dat onze mening nooit kleurt. Ook niet onbewust. Onze gesprekspartner hoeft zich nooit af te vragen of er een dubbele agenda of enige vorm van gekleurdheid is van de consultant.