English

De basis van bevlogen leiderschap

Management is een echte baan, voor mij een ere baan. Een baan die ik altijd heel serieus neem en met ziel en zaligheid heb ingevuld. Goed management en leiderschap gaan voor mij hand in hand. Iedere medewerker gun ik een goede leider. Een leider heeft immers een alomvattende invloed; op werkplezier, ontwikkeling, resultaten, etc. Hiermee zeg ik niet dat mijn leiderschap altijd goed is, maar bevlogen is leiderschap voor mij altijd.

Leiderschap en ook de bevlogen variant daarvan is voor iedereen. Iedereen geeft in meerdere of mindere mate zelf richting aan zijn/haar leven en iedereen heeft daar een eigen verantwoordelijkheid in te nemen. Leiderschap staat hiermee voor mij los van de naam manager, teamleider, directeur (of welke namen er allemaal zijn). Bevlogen leiderschap is hiermee voor iedereen.

Zonder andere leiders/managers waar ik mee heb mogen werken tekort te doen, heb ik als leider mijn mooiste ervaring op mogen doen als vestigingsdirecteur van IKEA Amersfoort. Mijn toenmalige landenmanager gaf richting, bood ruimte en vroeg om resultaten.

En misschien wel het allerbelangrijkste leerde ik een waardevolle les over leiderschap. Op de vraag van mij aan haar of wij wekelijks overleg zouden hebben was haar antwoord; ‘Ik ga er vanuit dat mijn besluit om jou voor deze mooie winkel verantwoordelijk te maken het juiste is. Ik ga er wel vanuit dat als je vragen hebt en of wilt overleggen-sparren, dat je zelf aan de bel trekt.’ Dit heb ik altijd meegenomen. En de basis van mijn eigen bevlogen leiderschap is ook altijd ‘vertrouwen’.

Leiderschap is niet één toverwoord. Bedrijven en mensen zijn anders, fases van het bedrijf en de levensfases van mensen veranderen en beïnvloeden de context van leiderschap continu. Vertrouwen en bevlogen leiderschap laveren met die veranderingen mee en zijn daarmee een solide basis voor persoonlijk én zakelijk succes.


Meer weten?

Gwen Melcherts helpt je graag verder.

Gwen Melcherts

Partner